Гост: един от основателите на бойните изкуства в България

Само преди броени дни имахме честта да бъдем посетени от един от основателите на бойните изкуства в България, г-н Тодор Цветков. В нашия отбор тренира един от неговите първи ученици в страната ни, Мирослава Димова-Савова, която го покани.
Благодарим за вниманието, споделеното време и енергия. За нас бе удоволствие! До нови срещи, г-н Цветков!

 

Ето кратка информация за Тодор Цветков, наричан още “Самурая”:

Тодор Цветков е един от основоположниците на бойните изкуства в България. Започва да тренира през 1964 г. и вече над 50 години се занимава с бойни изкуства. Част е от първата група по Айкидо “Будо клуб”, която започва около 1983 г. Популяризира бойните изкуства в България като се занимава с джудо, ушу (кунг-фу) и джиу джицу.

В началото на 80-те години тренира Айкидо в парка с Георги Пенев и Георги Иванов.

След 1983 г. в София на ст. “Академик”  и с протекциите на сенсей Емил Прокопов (Джудо и Карате Киокушинкай) започва да действа първата група по Айкидо – “Будо клуб” към Софийски Университет. В нея участва Тодор Цветков, както и почти всички сегашни известни лидери на Айкидо – Пламен Юруков, Георги Иванов, Красимир Цветанов, Едуард Германов и др.

През 1990 г., заедно с Дориян Александров, Станчо Станев, Георги Деничин и други, участва в учредяването на Българска Федерация по УШУ. Същата година се провежда двуседмичен тренировъчен лагер в гр. Карлово на клубовете по кунг фу от цяла България, където се провеждат първите изпити от новата федерация. Мирослава Димова-Савова (днес част от нашия отбор – “Пътят на Кунг Фу”) полага изпит и взима една от първите дипломи, издадени от БФУШУ. През следващата година, 1991 г., г-н Цветков участва в създаването на Българската федерация по Айкидо. И до ден днешен той води школа по Айкидо в София.

 

Гордост за нас е да имаме сред редиците си Мира!
Благодарим още веднъж на г-н Цветков! То’а

 

* Информацията, свързана с биографията на Тодор Цветков е взаимствана от: Златен Дракон